Az életrevalóságom és ami mögötte van

Egy ideje már elhatároztam, hogy a virtuális térben is kinyitom a számat, és leírom a gondolataimat az életrevalóságomról. Egyrészt magamnak, hogy összegezzem a tapasztalataimat, másrészt azoknak, akiket érdekel egy másik földlakó szubjektív képe az aktuális világról.

 De ki vagyok én, és milyen szemüvegen át nézem a világot?

Szabó Róbert vagyok, vidékifővárosi, kicsit nemzetközi egyÉn, aki sok kérdéssel, okoskodással az egyszerűbb utat keresi, persze a jó értelemben véve. Nyíregyházán születtem, kisvárosban nőttem fel, de még belelógott a kezem a paraszti életbe. Kapálás, kukoricatörés, tehénlegeltetés, disznóölés, mint egy jó kis Bödőcs Tibor sztori szőlő és must nélkül, de annál több pálinkával.
A keleti bemelegítő után fővárosi dózisban szívtam magamba az életet a Műszaki Főiskola projektemendzser palántájaként, ami rossznyelvek szerint büfé szak, de én persze mindent tagadok. Kis tanulás, kis bulik, kevés lány sok fiú egy helyen, nagyjából ez volt a mérlege azoknak az éveknek. A diploma megszerzése után a 2008-as válság idején felszippantott egy hazai IT vállalat. A munkában eltöltött évek alatt beléptem az “igazi felnőttek” világába, ahol jelenleg is előzetesben tartózkodom.

A jó magaviseletem ellenére nem jöttek a szokásos felnőttes dolgok, család-karrier-ház-autó-kutya-macska, ezzel szemben egyre több kérdésem merült fel az alapokkal kapcsolatban. Muszáj életem nagy részét a munkahelyen töltenem? Találhatok-e olyan melót, amit 100%-ban élvezek? Jobban érzem-e magam, ha van egy házam, nagy tévém, kényelmes autóm? Egyedül is élvezhetem a létezést, vagy csak párban szép az élet? És egyáltalán mikor érzem jól magam?

Ezekkel a kérdésekkel önkéntelenül is megkezdődött útkereső periódusom, persze jócskán megízesítve a szükséges adalékanyagokkal: bulik, koncertek a Gödörben, ZP-ben, munka, fesztiválok, uncsitesótalálkozó a család jegyében, tréningek, strandolás a Balcsin, munka, szívások, szitkozódások, bölcselkedéses sörözések, röplabda, meetupok, boldog idők és személyiségpróbák a párkapcsolati tanodában és sok más egyéb életszerűség.

Ebből a színes oldatból a felszínre tört egy új gondolkodásmód, aminek következtében végre rájöttem, hogy mit akarok kihozni az életemből és ami még jobb, elkezdtem cselekedni is.

Ezért cirka 5 év után otthagytam a kényelmes alkalmazotti státuszt, és beálltam egy évre EVS önkéntesnek egy svéd ökofaluba.

Jó jó, de akkor ez egy új gondolkodásmód, vagy csak egyszerű munkaundor?

Mindkettő. Elkezdtem komolyan venni és megválaszolni a korábban már említett kérdéseimet. Jól érzem magam a munkahelyemen? Nem. Akkor keresek olyat, amit élvezek. Ja, hogy nem vagyok elég képzett? Akkor tovább tanulok a célterületen. De nem elég jó az angolom? Irány a nyelvsuli majd külföld, ahol élesben gyakorolhatok.

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a világ egyre inkább támogatja az önmegvalósítást. Egyre több információ érhető el az interneten, egyszerűen meg tudjuk osztani a tapasztalatainkat egymással, többet kérdezhetünk magunktól, és másoktól is. Ezzel szép lassan megérkezünk a bölcsesség korába.

A bölcsesség szó jelentése: hosszú távú józanság. Az alapos megfigyelés, megítélés, szólás, célszerű cselekvés tulajdonsága. Az egyén azon képessége, hogy hosszú távú józan, igaznak bizonyuló döntéseket tud hozni. Ez a képesség tudáson és tapasztalaton alapszik. (Wikiszotar.hu)

Nagy szavak, amit persze nem én találtam ki, de maximálisan tudok vele azonosulni. Maga a bölcsesség fogalma egy inspiráló TED videó többszöri megnézése után csillant meg értelmem mély bugyraiban. Ha egyszer bekerült, akkor ott is maradt, és elkezdett összekapcsolódni a már meglévő gondolatokkal.

Így esett, hogy 1 év után nyert bővebb értelmet az Önfejlesztőtér weboldalam és a személyes útkeresésem kapcsolata. Az Önfejlesztőtérben megtalálható négy gyűjtemény kapcsolata is ugyanez: tudatában vagyok, hogy mit akarok, megszerzem a szükséges tudást, erőforrásokat, amit aztán átültetek a gyakorlatba az értékrendem figyelembe vételével, elérem a célomat, majd örülök a sikernek. Ha nem vagyok sikeres, visszajelzéseket kérek, megkeresem hol a hiba, és újra próbálkozom.

Ezt korábban nem tudtam megfogalmazni, de éreztem, hogy ezek a területek profitálhatnak egymásból, és maga az egyén is profitálhat az itt fellelhető tudásból, gyakorlatokból. Ebben megerősített a saját tapasztalatom is, ugyanis rengeteget tanultam a témákhoz kapcsolódó tréningek alatt, weboldalak olvasása, vagy személyes beszélgetések által.

A bemagolt tudás viszont nem ér semmit, ha nem alkalmazzuk az életben, és nem osztjuk meg az eredményeket. Ezért fogom leírni a saját gyakorlati tapasztalataimat a következő blogpostokban, ezért lett számomra a bölcsességből életrevalóság.

Addig is beszéljen helyettem Ricardo Semler a már említett TED talk-ból, a kérdések erejéről, és a bölcsesség koráról.

Te mit gondolsz, hasznos ha időről időre megkérdezed magad: Miért csinálom ezt? Milyen célból? Miért? Vagy jobb hagyni az egész bölcselkedést, és úszni az árral?

Hozzászólások
4 válaszok
 1. Vágvölgyi Gusztáv - Pabló
  Vágvölgyi Gusztáv - Pabló says:

  Izgalmas olvasni ezt a blogot, örülök, hogy belevágtál 🙂 Az első bejegyzésben leírt az emberi kapcsolatokban, viszonyokban tett lépéseid, ami leginkább felkeltette az érdeklődésemet. Egyetértek azzal, hogy ez mindennek az értelme és ez szerintem nem csak filozófia 🙂
  Én jelenleg is több közösségnek a tagja vagyok, közösségi vállalkozásokat fejlesztek (szülővárosodban :)) és azt gondolom sok-sok évnyi tapasztalat után, hogy ami nekem leginkább megy (ami a természetem) az az emberi kapcsolatok jobbítása.
  Mivel a bölcsességet, tudatosságot helyezted az életed középpontjába, ezért különösen érdekel, hogy egy új közösségben milyen élményeid lesznek az emberi kapcsolatok építése során és ezeket az élményeket hogyan értelmezed, teszed rendbe magadban. Amiben biztos lehetsz, hogy a kapcsolatok nem csak jót, kellemeset, hanem ha mélységre is törekedsz, akkor sok fájdalmat is hoznak, azonban ezek a “fájdalmak” amelyek a legnagyobb hasznunkra vannak a sárkányaink megszelídítésében. Én magam is ezen az úton járok és azt szoktam mondani: “izgalmas időket élünk”, hiszen új típusú közösségeket alakíthatunk, olyan közösségeket amelyek a hagyományos közösségekhez képest nagyobb tudatossági szinten jöhetnek létre. Azonban ez nem egy kitaposott ösvény, sok mindent ki kell találnunk ezen az úton pl. a közösségek vezetését, a közösségeket működtető rendszerek fejlesztését, működtetését, a közösségeket igazán segítő döntéshozási módokat stb. Érdekel, hogy ez egy svéd ökofaluban, hogy is van!?
  Ezért fel is iratkoztam a blogodra 🙂

 2. Robert
  Robert says:

  Köszönöm szépen a dicsérő szavakat! 😀 Én is egyetértek a fájdalmak tanító hatásával, már az ökofalu előtt is sokat “profitáltam” belőlük. De mostanában arra törekszem, hogy tanuljak is belőlük és ne is fájjanak annyira. Valamikor sikerül, valamikor nem, attól függ benne vagyok-e a legokosabb énállapotomban vagy sem. Már egyébként hazajöttem, és most itthon keresem a helyem valamilyen társadalmi vagy környezeti hasznosságú projektben, ahol hozzá tudok járulni a világunk jobbá tételéhez, és ahol én is ki tudok teljesedni. Az ökofaluban közösségi oldalról is sokat tapasztaltam, megírom majd azokat a sztorikat is, ha helyrerázódtam egy kicsit itthon 😀 Azt viszont már most kijelenthetem, hogy az általad leírt, közösségekkel kapcsolatos kihívások ott is megvoltak, viszont abszolút nagy volt az igény és a nyitottság valami újra és jól működőre a közösség minden tagja részéről. Ők is folyamatosan tanulnak, tesztelnek, hibáznak, és tanulnak megint. Én is kíváncsian fogok visszamenni öt év múlva, hogy végül mire jutottak. De az is lehet, hogy addigra én fogok itthonról jó módszert ajánlani, ha már olyan szerencsés vagyok, hogy hozzád hasonló tudatos emberekkel beszélgethetek 🙂

 3. Robert
  Robert says:

  Nem titok. Ez a teljes érdeklődési portfólióm:
  – vidékfejlesztés
  – nemnövekedés gazdaság
  – körforgásos gazdaság
  – feltétel nélküli alapjövedelem
  – edemokrácia, likvid demokrácia
  – közigazgatási szolgáltatások fejlesztése
  – nyílt és átlátható kormányzás
  – társadalmi felelősségvállalás
  – környezettudatosság
  – nulla hulladék életstílus
  – csomagolásmentes vásárlás
  – önfenntartás, közösségi életmód
  – környezetbarát építési technikák
  – megújuló energiatermelés
  – energiahatékonyság
  – nyílt forráskódú technológiák, 3D nyomtatás
  – blockchain, smart contracts
  – zöld közlekedés
  – aquapónia, airpónia, permakultúrás kertészet
  – tanítványra optimalizált oktatás
  Ezek a témák indítanak be, ezekkel foglalkoztam, foglalkozom, és foglalkoznék a jövőben is. Jelenleg fizetős munkát keresek ezen területek valamelyikén, önkéntes erőforrásaimat az Envienta társadalmi vállalkozás köti le: https://www.youtube.com/watch?v=4XoFGJ_lz3I
  És te milyen közösségi vállalkozásokkal foglalkozol? Az !gen Nyíregyházánál már megtaláltalak 🙂

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .