parachute-658397_1280.jpg

Cselekedj!

 • Megmondtam a főnöknek, hogy március körül lelépek.
 • De hát még csak október van!
 • Tudom, de úgy éreztem, hogy el kell mondanom.
 • Megvan már, hogy hova mész? Mi van ha már most azt mondja, hogy fel is út, le is út, és nem vár márciusig?
 • Hát igen, van benne némi kockázat. Terveim már vannak, de még nincs konkrét hely. És igen, ráéreztél, a főnök nem volt túl boldog a bejelentés után, de bízom benne, hogy ezért nem küld el azonnal, és magamban is bízom, hogy megtalálom a helyemet.
 • Hát jól van, te tudod!

Részlet egy barátommal folytatott beszélgetésből, miután külső nyomást helyeztem saját magamra, hogy a tervezgetés után biztosan a tettek mezejére lépjek a kiutazást illetően. És bizony én vagyok az egyetlen, aki igazán tudja, hogy mit akarok elérni, úgyhogy nem tehettem mást, mint kitartok az elhatározásom mellett és cselekszem.

Lehetőségek felkutatása

Ahogy az előző bejegyzésben megírtam, 2014 nyarán elterveztem, hogy otthagyom a munkámat és kimegyek külföldre. Ezután megtettem a következő lépést, amit ilyenkor szoktam, azaz megosztottam a nagy hírt a barátaimmal. Egyrészt mert ők a barátaim és ilyen dolgokat megoszt az ember, másrészt mert olyan jófejek, hogy a kérdéseikkel, javaslataikkal mindig segítenek a megvalósításban. Így történt, hogy kaptam egy tippet a Nyelvparádé elnevezésű tematikus kiállításról, ami Magyarország nyelvtanulással kapcsolatos szereplőit vonultatja fel. El is mentem a rendezvényre, és máris belebotlottam az AFS Nemzetközi Csereprogram Alapítvány standjába, ahol megismertem az EVS-t, az Európai Unió fiatal felnőtteknek szánt nem-formális oktatási programját. Ez az, haladok mint kés a vajban, – gondoltam magamban – ugyanis az EVS-sel ingyen lehet eltönteni néhány hónapot vagy maximum 1 évet egy külföldi országban, tehát pont nekem való.

erasmusmlynas-baltame-fone.png

Nagyon megörültem ennek a lehetőségnek, de azért szétnéztem még az interneten, milyen egyéb szervezett kiutazási lehetőségek vannak, hogy legyen B tervem is. Így találtam meg a fiatal vállalkozóknak szóló Erasmus+ programot, ami szintén támogatott külföldi időtöltést biztosít, de ide az EVS önéletrajz+motivációs levél kombójával ellentétben már legalább egy üzleti tervvel, vagy meglévő vállalkozással kell rendelkezni. Mivel volt egy jó ötletem, így az üzleti tervet el is kezdtem írni, de aztán az idő előrehaladtával az EVS sokkal megvalósíthatóbbnak tűnt. Mivel biztosra kellett mennem, és korlátozott idő állt a rendelkezésemre, ezért félretettem ezt a lehetőséget.

Közben az történt ugyanis, hogy nem sokkal a nyelvparádé után belekeveredtem egy visszafordíthatatlan beszélgetésbe az akkori főnökömmel, ezzel kapcsolatban olvashattatok egy szösszenetet a bevezetőben. Annyit dumáltam már róla, hogy így kell valóra váltani az álmokat, meg úgy kell változtatni azon, ami nem tetszik az életben, hogy végre a valóságban is beleálltam a saját elhatározásomba, és megmondtam, hogy jövő április környékétől már nem tervezek a cégnél dolgozni. Mivel a főnök szerint jó dolgom volt a cégnél, ezért meglepte a bejelentésem, és egy ideig volt egy kis mosolyszünet is közöttünk. Végül sikerült megbeszélni a hirtelennek tűnő döntésemet, és megállapodtunk egy március 31-i fix felmondási dátumban. Ezek után már nem volt kiút, meg kellett szerveznem addigra mindent, máskülönben munka nélkül találom magam. Bár vész esetére volt némi biztonsági tartalékom, de a viszonylag drága albérletemmel a nyakamon nem sokáig húztam volna. Volt tehát kevesebb mint fél évem megtalálni a célországot, a projektet, szép lassan átadni a munkámat, felmondani az albérletet, elhelyezni az addig összegyűjtött cuccaimat, elbúcsúzni mindenkitől és elhúzni a csíkot.hourglass.jpg

EVS – Önismeret és buli fiataloknak

A program keretében az EU pályázati forrást biztosít európai alapítványok és civil szervezetek számára, hogy meghatározott tematikájú projektek keretében 30 év alatti EU-s fiatalokat foglalkoztathassanak. Így mindenki jól jár:

 • A fiatalok eltöltethetnek maximum 1 évet egy európai országban, ahol minden költségük fedezve van, cserébe dolgozni kell az adott projektben. Ezek általában környezetvédelemmel, hátrányos helyzetűekkel, fiatalokkal kapcsolatos projektek. Itt kipróbálhatják magukat különböző feladatokban, jobban megismerhetik saját magukat, és persze mehet a buli és a haverkodás, így külföldi barátokat is szerezhetnek.
 • A civil szervezetek fizetett munkaerőt kapnak az adott projektre, ami általában kapcsolódik a napi működésükhöz. Cserébe segíteniük kell az önkéntes beilleszkedését, fejlődését és ellátni a projekttel kapcsolatos adminisztrációt.
 • Az EU is profitál, mert egyre több európai tudattal rendelkező polgára lesz, akik a projektek kapcsán gyakorlatilag is bevonódnak a különböző társadalmi és környezetvédelmi problémák megoldásába, aminek ráadásul további pozitív hatásai lehetnek a felnőtt lét során meghozott döntésekre.

EVS jelentkezőként tenni kell azért, hogy elnyerjünk egy jó projektet, viszont ehhez szerencsére nagyon sok segítséget érkezik a szervezőktől. A magyarországi küldő szervezetek segítenek a projektekre való pályázással kapcsolatban. Az elnyert projekttől függően lesz majd egy kiválasztott küldő szervezet, ami a kiutazással és a lebonyolítással kapcsolatban intézkedik. Emellett vannak a fogadó szervezetek, ezek a célországokban található projektgazdák, ahol önéletrajz, motivációs levél és interjú alapján eldöntik, hogy melyik jelentkezőt alkalmazzák a projekten, majd a szerződéskötés után ők bonyolítják a fogadással kapcsolatos feladatokat.

11174532_343878202472389_3810783887266445508_o.jpg

Pályázni, de hogyan?

Azért, hogy biztosra menjek, elmentem mind a három fontosabb magyarországi EVS küldő szervezet (AFS, Messzelátó, FiVE) tájékoztatójára, hogy minél több infót begyűjtsek a sikeres pályázati anyagokról:

 • Az önéletrajznak és motivációs levélnek kreatívnak kell lenni, mivel nagyon nagy számban kapnak ilyeneket a fogadó szervezetek, így a sikerhez ki kell tűnni a sokaságból (lehet például prezi.com, vagy akár videó formátumú is a pályázat).
 • A hivatalos EVS adatbázisban lévő projektek közül lehet válogatni, de érdemes követni a magyarországi küldő szervezetek facebook csoportjait, mivel itt gyorsabban és nagyobb valószínűséggel lehet projektet találni, én is így botlottam bele a későbbi, befutó projektembe. Népszerűbb facebook csoportok: EVS Önkéntesek, EVS a Messzelátóval, AFS
 • Az önéletrajzban lehetőleg a projekthez kapcsolódó erősségeinket, képességeinket emeljük ki. Az erősségeket, érdeklődési területeket lehetőleg valamilyen aktivitás mentén mutassuk be.
 • A motivációs levélbe a valós motivációnkat írjuk le, de ne az idegennyelv gyakorlás legyen a fő cél, mert az túl általános és elcsépelt.

Ezek alapján a canva.com segítségével összeállítottam a saját önéletrajzomat, és az igéretes projektekhez megírtam a szívhez szóló motivációs leveleimet. A CV-t megosztom, hátha valaki épp most gondolkodik a jelentkezésen:

EVS CV public 1 page.jpg

EVS CV public 2 page.jpg

Négy helyre adtam be a pályázatomat, amik közül év végéig két projekttel el is jutottunk az interjúig. Az egyik egy pozsonyi, fiatalokkal foglalkozó szervezet, ahol rendezvényszervezés volt a feladatkör, a másik pedig a svédországi ökofalu projekt, ahol környezetbarát technikák és kisközösségi élet fortélyainak elsajátítása volt a cél. Ez volt az a projekt, amit nagyon akartam, ráadásul április 1-én kezdődött, a munkaviszonyom pedig március 31-ig tartott. Micsoda időzítés!

A küldő szervezetek segítettek felkészülni az interjúkra, de ettől függetlenül nagyon izgultam, ezek voltak az első angol nyelvű éles szituációim a Polyglot klub után. Szerencsére mindkettő elég jól sikerült, a szlovák projektre felvettek, a svédnél második lettem a jelentkezők közül, de csak egy embernek volt hely a projektben. Jaj ne, pedig én oda akarok menni!

Na itt jött a csavar, ugyanis a svéd projektre elsőként kiválasztott jelentkező hezitált, úgyhogy maradt egy hajszálvékony esélyem. Mivel már januárban jártunk, nekem pedig március végéig volt munkám, ezért biztosra kellett mennem. Elfogadtam a szlovák lehetőséget, de húztam az időt a szerződés aláírással, amíg az ökofalus első helyezett gondolkodott.

És végül sikerült!

Január 16-án megkaptam az e-mailt, megvan a projekt! 

Áprilisban irány Svédország!

sweden-983435_1280.png

A jó hír hallatán persze eljártam az örömtáncot, majd visszamondtam a szlovák projektet, és elújságoltam a nagy hírt otthon, aztán indulhatott a szervezés. Szerződést írni, megvenni a repülőjegyet, elintézni a HR-el a felmondást a munkahelyen, felmondani az albérletet, eladni a nem használt cuccaimat, bőröndöt venni, bevásárolni meleg ruhából a svédországi -1000 fokos téli hideg ellen, végül elbúcsúzni mindenkitől. Nagyon sok teendő volt, de a Trelloval szinte gyerekjáték volt a szervezés, és végül el is jött a nagy nap: két bőrönd, egy hátizsák és megannyi izgatott gondolat. Egy év Magyarország nélkül, egy év a család és barátok nélkül, idegen környezetben. De éreztem, hogy megéri megbírkózni a kihívással, így nekiindultam a számomra ismeretlen világnak.

IMG_0059.JPG

IMG_0092.JPG